Crosul Padurii 2010

Aleargă pentru tine şi pentru copaci la CROSUL PĂDURII!

 

Crosul PaduriiPe 30 mai, în Parcul Herăstrău, a avut loc Crosul Pădurii, organizat de ViitorPlus şi Asociaţia Bucharest Running Club. Acesta a reprezentat primul antrenament de pregătire a celei de-a III-a ediţii a Maratonului Bucureştiului, ce va avea loc pe  17 octombrie 2010. Al doilea obiectiv major al Crosului Pădurii este de a strânge fonduri pentru împădurirea terenurilor agricole degradateprin “Adoptă un copac!” – un proiect ViitorPlus.

Este al II-lea an consecutiv în care Maratonul Bucureştiului se asociază şi cu o cauză ecologică prin parteneriatul cu ViitorPlus şi programul “Adoptă un copac!”. Şi cum Maratonul Bucureştiului include cel puţin 3 antrenamente de pregătire, s-a hotărât organizarea primului dintre acestea cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului cu tema “Crosul Pădurii” pentru creşterea conştientizării cu privire la problemele pădurilor din România şi strângerea de fonduri pentru această cauză. Au fost strânse fonduri pentru aducerea la maturitate a 30 de copaci (vor fi plantaţi 360 de puieţi în primul an), datorită donaţiilor primite şi celor 655kg deşeurilor de hârtie colectate la eveniment.

La Crosul Pădurii au avut loc pe lângă alergare şi două curse inedite:

  • “Familia Verde” – cros de o singură tură pe parcursul căreia, trei membri ai aceleiaşi familii trebuie să alerge până la finish împreună.
  • “Eco-triatlon”, în care echipe de trei concurenţi au concurat în cadrul unei ştafete pe lungimea unei singure ture la urmatoarele probe: alergare, ciclism, patine cu rotile.

PUNCTUL DE ÎNSCRIERE/START a fost : intrarea în Parcul Herăstrău de la Piaţa Charles de Gaulle (Aviatorilor)

Harta CrosTRASEUL :  intrarea Piata Charles de Gaulle – Expoflora – intrarea Arcul de Triumf – retur, avand o distanta de ~1.4km (pentru cros se vor alerga 3 ture pentru categoriile +18 ani si 1 tura pentru sub 18).

 

 

Pe parcursul crosului şi după aceasta s-au desfăşurat mai multe activităţi cu caracter ecologic şi educativ: am colectat 655kg de deşeuri de hârtie pentru reciclare, participanţii şi cei care au venit să se plimbe prin parc au avut ocazia să achiziţioneze şi să-şi personalizeze “Sacoşa de pânză” bio, s-au organizat concursuri de cunoştinţe despre mediu.

În total la Crosul Pădurii au fost înscrişi 111 participanţi.

Finaliştii au fost:

  • la categoria seniori bărbaţi : Ionuţ Enache-locul I, Ion Bocancea-locul II, Ştefan Oprina-locul III, iar la categoria seniori categoria femei: Irina Constantinescu-locul 1, Iuliana Postica-locul 2, Oana Maria Matei-locul 3.
  • la categoria veterani bărbaţi: Vlad Victor-locul 1, Costel Zidaru-locul 2, Valeriu Bobocescu-locul 3, iar la categoria veterani femei: Ogawa Schiroko-locul 1, Ioana Nica-locul 2, Lucica Radu-locul 3.
  • la categoria copii baieţi: Catalin Darman-locul 1, Robert Veliant-locul 2, Alexandru Grama-locul 3, iar la categoria copii fete: Erika Andreea Vlad-locul 1, Elena Popescu-locul 2, Cristina Munteanu-locul 3.
  • la cursa “Familia Verde” câştigătoare a fost familia Branea.
  • la “Eco-triatlon” echipa  câştigătoare a fost formată din: Matei Oana, Şerban Pavlu şi Radu Jude.

Puteţi vizualiza întreg clasamentul aici.

 

Prin participarea la Crosul Padurii 2010, participantii isi dau implicit acordul ca eventualele fotografii in care apar sa fie folosite de organizatori pentru promovarea non-comerciala a acestui eveniment si a proiectelor viitoare.

 

ORGANIZATORI SI CAUZE

Asociatia Bucharest Running Club organizeaza un maraton de evenimente social-culturale-ecologice dedicate unei vieti sanatoase in care promovam miscarea in aer liber cu mascota Greeny  si sub sloganul “Alearga pentru tine” : 26 aprilie – 17 octombrie

Ziua marii competitii – 17 octombrie: Asociatia Bucharest Running Club in asociere cu Primaria Capitalei, Ministerul Tineretului si Sportului si Federatia Romana de Atletism organizeaza a treia editie a Bucharest City Marathon la care se asteapta participarea a peste 5000 persoane. Inscrie-te pewww.bucharestcitymarathon.com  pentru a lua parte la Bucharest City Marathon si la toate campaniile de sanatate, educatie, sport, ecologie desfasurate pana in 17 octombrie 2010.
ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila este o organizatie neguvernamenta, non-profit, infiintata pentru a stimula si contribui la transpunerea in practica a conceptului de dezvoltare durabila la nivel de indivizi, organizatii si comunitati. Din 2006 ViitorPlus implementeaza proiecte de impaduriri, reciclare, productie si consum durabil, integrare socio-profesionala, educatie si demersuri legislative pentru dezvoltare durabila.
 “Adopta un copac” este un proiect ViitorPlus de impadurire de terenuri agricole degradate. Cu 20 de euro se asigura atat costurile pentru aducerea unui copac la maturitate prin activitati derulate timp de 6 ani (administrare implementare – proiect tehnic, pregatirea terenului, plantarea a cel putin 12 puieti, completari, lucrari de ingrijire) cat si activitati educationale, de comunicare si replicabilitate pentru impaduriri in Romania. „Parintii adoptivi” vor primi certificate electronice si vor avea prioritate la participarea la plantari. In 5 campanii de impadurire am plantat 120.000 de puieti pe 21 de hectare in judetul Calarasi, cu ajutorul a 1800 de voluntari. Acest judeţ este unul dintre cele mai slab împădurite 4 judeţe ale ţării (4% rata de împădurire, comparativ cu 20% media recomandată pentru câmpie).
Rezultatele primei editii a Crosului Padurii 2009: au participat 111 alergători, s-au colectat 600 kg de maculatură reciclată, echivalentul a 9 copaci salvaţi de la tăiere. Pe parcursul intregului parteneriat intre cele 2 asociatii din 2009 (Crosul Padurii, Triatlon Mamaia si Maratonul Bucurestiului) s-au adoptat 236 de copaci Aproape 3000 de puieti fiind astfel plantati in primavara lui 2010 in comuna Dragos Voda, judetul Calarasi.