Guest post – Vlad Tănase: De ce 15 km?

Posted on

Anul acesta, la Crosul Pădurii puteţi alerga o nouă distanţă: cursa de 15 km, o distanţă faină din mai multe puncte de vedere.

Vlad Tănase este vechi prieten foarte drag al Pădurii Copiilor, susținător al proiectului încă de la Transmaraton 2013, unde a participat la semimaraton. Acum Vlad a trecut la distanțe și mai mari, este ultramaratonist și triatlonist, cu particiăari la Maraton 7500, Maratonul Dacilor, Ciucaș X3, Transmaraton 2014, Maraton Piatra Craiului, Triathlon Challenge, pentru a enumera câteva. Va purta cu mândrie tricoul Pădurea Copiilor și în luna mai 2015, când va participa la Ultrabalaton, unde îi ținem pumnii! Printre antrenamente, el a găsit timp și a acceptat să scrie un text motivațional și cu multă energie pozitivă pentru voi, cei care vă gândiți să alergați cursa de 15 km, dar nu aveți curaj să vă înhămați la această distanță, sau cei care nici măcar nu îndrăzniți să vă gândiți atât de departe. Totul se poate! Începe la Crosul Pădurii powered by Telekom!

De ce 15 km? – de Vlad Tănase

O să încep cu un disclaimer, în pur spirit corporatist 😛 şi anume că nu mă consider în măsură să dau sfaturi nimănui întrucât sunt nou „în branşă”,  iar rezultatele mele sportive sunt departe de a fi de invidiat, ca să zic aşa. Ce pot să fac însă este să împărtăşesc cu voi viziunea mea asupra unei curse având această distanţă şi importanţa acesteia în vederea unor potenţiale planuri sportive pe termen lung.

Aş vrea aşadar să subliniez din prima clipă cele 3 arii care, în opinia mea, conturează importanţa acestor 15 km şi anume antrenamentul fizic, pregătirea psihică şi trecerea la următoarea etapă pe plan sportiv. Să începem.

Fie că te antrenezi sau că vrei să concurezi într-o cursă de 15 km, deşi în peisajul sportiv autohton această distanţă este oarecum atipică, consider că beneficiile pe care le poţi obţine nu pot trece neobservate. Motivul constă în alegerea ta pentru abordarea acestei distanţe.

Poţi alege să alergi rapid, la peste 80% din capacitatea ta de efort, astfel încât să îţi îmbunătăţeşti viteza. Totodată o poţi aborda cu constanţă, alergând într-un ritm mai scăzut dar susţinut, undeva în jurul a 70%-80%, îmbunătăţindu-ţi astfel capacitatea de a menţine acelaşi ritm pe o asemenea distanţă. Dacă eşti începător sau pur şi simplu aşa vrei tu, aceşti 15 km se pot parcurge în ritm lejer, conversaţional, contribuind astfel la creşterea nivelului tău de anduranţă.

Probabil te întrebi care e diferenţa între aceşti 15 km şi 10 km de exemplu şi gândeşti că beneficiile pe care ţi le-am enumerat mai sus sunt aceleaşi în ambele cazuri. Ai perfectă dreptate însă răspunsul la întrebarea ta este pe cât de simplu, pe atât de evident: diferenţa sunt exact acei 5 km. 5 km care te pot scoate din zona de confort, 5 km în care corpul tău va fi nevoit să se adapteze cu nivelul de efort aferent, 5 km în plus care în opinia mea duc capacităţile tale fizice la un nou nivel. Dacă totuşi nu te-am convins, pot să îţi spun că majoritatea planurilor de antrenament pe care eu le-am văzut, conţin multiple antrenamente pe această distanţă. Până şi acele planuri de antrenament pe care le-am consultat/încercat şi care se bazează pe timp nu pe distanţă conţin sesiuni de antrenament în care la final distanţa parcursă a fost în jurul acestui număr magic: 15 km. Mă gândesc că or şti ei ce-or şti

Referitor la aspectul mental aş vrea să îţi spun ceva: cunosc cel puţin 5 persoane de la care, discutând despre alergare, am aflat că nu pot trece din punct de vedere psihic peste bariera celor 10 km. Pur şi simplu, acolo există un blocaj mental. Câţiva dintre ei, mi-au spus chiar că, din punct de vedere fizic, organismul le cere să se oprească când ajung la cei 10 km, iar ei îl ascultă. Ziceam că vorbim aici despre latura mentală, însă eu consider că şi extenuarea fizică de care vorbeam mai sus şi pe care colegii noştri „de suferinţă” au experimentat-o, provine tot de la psihic. Creierul „ştie”, învaţă să gestioneze cei 10 km tipici din antrenamente iar la momentul la care ai văzut pe ceas sau pe telefon că ai parcurs această distanţă, el îţi transmite semnalele prin intermediul corpului că trebuie să te opreşti, că obiectivul a fost îndeplinit.

Iată de ce, în opinia mea, spargerea monotoniei celor 10 km este atât de importantă. Iarăşi: de ce nu 12 km în loc de 15 km? La fel de simplu ca mai sus: tot cei 5 km fac diferenţa. Până la urmă 5 km reprezintă încă jumătate din distanţă pe care să zicem că te-ai obişnuit să o parcurgi, iar vederea acestei cifre după 1 pe display-ul telefonului tău la final, îţi va da cu siguranţă imboldul de care aveai nevoie să treci la un nivel superior.

Ceea ce mă duce la cea de-a 3-a arie cu potenţial de îmbunătăţire.

Poate că te-ai gândit să încerci un semimaraton. Ai văzut la TV sau poate că ai fost martor la un asemenea eveniment sportiv în oraşul tău natal aşa că începi să-ţi pui întrebarea: Ce-ar fi dacă…? Răspunsul ţi-l dau eu chiar acum: Poţi.

Pentru un plan de antrenament aferent unui semimaraton, această distanţă reprezintă un long run. De fapt dacă te pregăteşti să alergi 21 km, eu ştiu că ar trebui să alergi maxim 17 km în antrenamente. Astfel, rostul celor 15 km este acela de a te aduce mai aproapte de realizarea scopului tău, de a-l face mai palpabil şi mai uşor de atins. Îţi conferă încredere în forţele proprii şi te aduce la linia de start cu un mindset de învingător. Aşa că dacă gândul participării la un semi-maraton a început să îţi încolţească în minte, consider că ar trebui să te împrieteneşti cu distanţă de 15 km întrucât este o etapă imperativ necesară atingerii unui astfel de obiectiv.

Ca şi idee, Crosul Pădurii are loc pe 28 martie iar Semimaratonul Internaţional Bucureşti este în perioada 16-17 mai, deci proba de 15 km s-ar încadra perfect pentru un astfel de obiectiv. Conluzia: nu fugi de distanţa de 15 km, alearg-o! S-ar putea să-ţi placă.

Echipa Crosul Pădurii te aşteaptă cu drag şi a pregătit câteva designuri de tricouri tehnice pe care ţi le poţi alege pentru alergare.

Succes şi ne vedem la Crosul Pădurii, pe 28 martie!

 

10690014_10203139527309065_2232780265529657967_n


One thought on “Guest post – Vlad Tănase: De ce 15 km?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.